Friday, June 17, 2011

KISAH SEEKOR BELALANG

Seekor belalang telah lama terkurung dalam sebuah kotak. Suatu hari ia berhasil keluar dari kotak yang mengurungnya tersebut. Dengan gembira ia melompat-lompat menikmati kebebasannya. Didalam perjalanan dia bertemu dengan seekor belalang lain. Namun dia kehairanan mengapa belalang itu boleh melompat lebih tinggi dan lebih jauh darinya. Dengan rasa terekejut ia menghampiri belalang itu, dan bertanya, “Mengapa kau boleh melompat lebih tinggi dan lebih jauh, padahal kita tidak jauh berbeza dari usia maupun bentuk tubuh ?”. Belalang itu pun menjawabnya dengan pertanyaan, “Dimanakah kau selama ini tinggal? kerana semua belalang yang hidup di alam bebas pasti boleh melakukan seperti yang aku lakukan”.

Saat itu si belalang baru tersedar bahwa selama ini kotak itulah yang membuat lompatannya tidak sejauh dan setinggi belalang lain yang hidup di alam bebas.

Renungan : Kadang-kadang kita sebagai manusia, tanpa sedar, pernah juga mengalami hal yang sama dengan belalang. Lingkungan yang buruk, hinaan, trauma masa lalu, kegagalan yang berulang, perkataan teman atau pendapat tetangga, seolah-olah membuat kita terkurung dalam kotak yang membatasi semua kelebihan kita. Selalu kita mempercayai mentah-mentah apapun yang mereka warwarkan kepada kita tanpa pernah berfikir benarkah Anda seteruk itu? Bahkan lebih buruk lagi, kita lebih memilih mempercayai mereka daripada mempercayai diri sendiri.

Tidakkah Anda pernah mempertanyakan kepada nurani bahwa Anda boleh “melompat lebih tinggi dan lebih jauh” kalau Anda mau menyingkirkan “kotak” itu? Tidakkah Anda ingin membebaskan diri, agar Anda boleh mencapai sesuatu yang selama ini Anda anggap diluar batas kemampuan Anda? Beruntung sebagai manusia kita dibekali Tuhan kemampuan untuk berjuang, tidak hanya menyerah begitu saja pada apa yang kita alami.Oleh kerana itu anak-anak, teruslah berusaha mencapai apapun yang Anda ingin capai. Sakit memang, lelah memang, tapi bila Anda sudah sampai di puncak, semua pengorbanan itu pasti akan terbayar. Kehidupan Anda akan lebih baik kalau hidup dengan cara hidup pilihan Anda. Bukan cara hidup seperti yang mereka pilihkan untuk Anda.

2 comments:

~farid paduka ali~ said...

salam...saya ada gambar2 kenangan ketika mengunjungi rayss tahun lepas..mcmne nk bagi pada saudara erk?

RAYSS Melaka said...

Tq..En farid boleh tag ke facebook saya ..papa hafidz..